Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Kierownikiem Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku jest lek. wet. Józef Lipa.
e-mail: hzzipu-kier@wsse.katowice.pl
Szczegółowe zadania pracowników Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku:
- ustalanie ogólnych kierunków postępowania Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie województwa śląskiego w zakresie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
- koordynowanie działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie województwa śląskiego w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetyków;
- prowadzenie bieżącego nadzoru sanitarnego w I instancji w podległych obiektach w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
- koordynowanie i udział w realizacji „Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla PIS” w województwie śląskim;
- szybkie przekazywanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych i materiałach do kontaktu z żywnością w ramach systemu RASFF;
- szybkie przekazywanie informacji o niebezpiecznych produktach kosmetycznych w ramach systemu RAPEX;
- kontrola sprawowania nadzoru przez powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne woj. śląskiego (kontrole kompleksowe, kontrole problemowe, audity);
- nakładanie kar pieniężnych w formie decyzji na przedsiębiorców branży spożywczej ;
- sporządzanie sprawozdań opisowych, statystycznych, ocen w zakresie stanu sanitarnego województwa śląskiego oraz bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetyków;
- współpraca z innymi organami kontrolnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności;
- udzielanie informacji konsumentom i przedsiębiorcom w zakresie prowadzonej działalności;
- prowadzenie postępowania administracyjnego w I i II instancji w zakresie bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
- rozpatrywanie skarg i wniosków dotyczących niewłaściwego działania ppis woj. śląskiego w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
- organizowanie i prowadzenie szkoleń oraz narad dla potrzeb własnych i pracowników powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w zakresie zagadnień dotyczących bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.
Dodatkowo w sezonie grzybowym pracownicy pomagają konsumentom w identyfikacji grzybów leśnych oraz prowadzą poradnictwo w tym zakresie. Ponadto przez cały rok oceniane są teoretycznie, jakościowo i ilościowo jadłospisy, przy uwzględnieniu zaleceń i norm opracowanych przez IŻŻ –wyłącznie pobierane w obiektach w ramach urzędowej kontroli żywności.
Artykuły
Nowy elektroniczny system powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu środków spożywczych
W roku 2020 zaszły istotne zmiany dotyczące procedury powiadamiania o pierwszym wprowadzeniu do obrotu żywności.
Czytaj więcej o: Nowy elektroniczny system powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu środków spożywczychKomunikat Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego - aktualna informacja
w sprawie mięsa wołowego z uboju bydła, dla którego nie udokumentowano przeprowadzenia badania poubojowego.
Czytaj więcej o: Komunikat Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego - aktualna informacjaKomunikat Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia 12 lutego 2019 r.
w sprawie mięsa wołowego z uboju bydła, dla którego nie udokumentowano przeprowadzenia badania poubojowego.
Czytaj więcej o: Komunikat Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia 12 lutego 2019 r.Zasady prawidłowego żywienia
Spożywanie prawidłowo zestawionych, a jednocześnie pełnowartościowych smacznych posiłków kształtuje nawyk racjonalnego odżywiania, który będzie kontynuowany również w późniejszym okresie życia.
Żywienie w domach rodzinnych dzieci i młodzieży często odbiega od zaleceń, dlatego jednostki systemu oświaty powinny być miejscem w którym dzieci i młodzież nauczą się, jak powinny się odżywiać.
Czytaj więcej o: Zasady prawidłowego żywieniaStrona: 1/2
- Strona: bieżąca1
- Strona: 2
- następna
- Przejdź na koniec