Informacja dotycząca zwiększonej zachorowalności na wirusowe zapalenie wątroby typu A w woj. śląskim

6 lutego 2018

W związku z dalszym dynamicznym wzrostem liczby przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A, Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny przekazuje informację dotyczącą zachorowalności na WZW A na terenie województwa śląskiego w latach 2014–2018.

 Tabela 1. Zachorowania za WZW A w województwie śląskim w latach 2012-2018*

(*dane za 2018 rok do 31 stycznia)

Lata

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

Ogółem

16

4

9

7

3

545

125*

 

 Tabela 2. Liczba zachorowań na WZW A na  terenie nadzorowanym  przez  poszczególnych Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych województwa śląskiego  w 2018 roku.

PSSE

1.01–31.01.2018

16.01-31.01.2018

PSSE

1.01-31.01.2018

16.01-31.01.2018

Bielsko – Biała

0

0

Lubliniec

1

0

Bytom

4

2

Myszków

0

0

Chorzów

1

1

Racibórz

0

0

Cieszyn

0

0

Ruda Śląska

7

7

Częstochowa

11

10

Rybnik

3

0

Dąbrowa Górnicza

12

5

Sosnowiec

49

37

Gliwice

2

1

Tychy

8

7

Jaworzno

4

2

Wodzisław Śląski

4

3

Katowice

8

7

Zawiercie

5

1

 

Kłobuck

1

1

Żywiec

5

4

Ogółem 125 (01-31.01.2018 r.), 88 (16-31.01.2018 r.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spośród wszystkich osób chorych w styczniu hospitalizacji podlegało 119 (tj. 95,2%).

Na terenie Polski w 2017 r. odnotowano 3072 przypadki WZW A. Dla porównania w analogicznym okresie w 2016 roku były to 35 przypadków. W styczniu 2018 odnotowano natomiast 288przypadków WZW A (2 zachorowania w styczniu 2017 r.).

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (potocznie zwane żółtaczką pokarmową lub chorobą brudnych rąk) jest schorzeniem wywoływanym przez wirus A zapalenia wątroby (HAV). Ludzie są jedynym rezerwuarem tego wydalanego z kałem wirusa.

Do zakażenia może dojść poprzez:

₋ spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców) lub skażonej wody (podstawowa droga),

₋ kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce),

₋ kontakty seksualne (nie tylko analne), w tym przez bezpośredni kontakt oralno–analny, jak i poprzez kontakt oralny z częściami ciała oraz powierzchniami, na których znajduje się wirus.

Występują zarówno zachorowania pojedyncze jak i ogniska zakażeń (tj. co najmniej dwa przypadki powiązane epidemiologicznie). W 57 ogniskach odnotowanych w 2017 roku doszło łącznie do 139 zachorowań, natomiast w 15 odnotowanych dotychczas ogniskach w roku 2018 zachorowało 41 osób.

Podstawą w zapobieganiu zakażeniom jest przestrzeganie zasad higieny, także przy przygotowywaniu i spożywaniu posiłków. Brak jest specyficznego leczenia. Dostępna jest natomiast skuteczna szczepionka, która zgodnie z obowiązującym Programem Szczepień Ochronnych zalecana jest:

₋ osobom  wyjeżdżającym do krajów  o wysokiej i  pośredniej endemiczności zachorowań na WZW typu A

₋ osobom zatrudnionym przy produkcji i dystrybucji żywności, usuwaniu odpadów komunalnych i płynnych nieczystości oraz przy konserwacji urządzeń służących temu celowi dzieciom w wieku przedszkolnym, szkolnym oraz młodzieży, które nie chorowały na WZW typu A.

 

 Ulotka ŚPWIS dot.profilaktyki zakażeń wirusem HAV - pobierz

Galeria

  • Powiększ zdjęcie