Informacja dotycząca zwiększonej zachorowalności na wirusowe zapalenie wątroby typu A w woj. śląskim

7 sierpnia 2019

W związku z dalszym dynamicznym wzrostem liczby przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A, Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny przekazuje informację dotyczącą zachorowalności na WZW A na terenie województwa śląskiego w latach 2012–2019.

 Tabela 1. Zachorowania na WZW A w województwie śląskim w latach 2012-2019*

(*dane za 2019 rok do 31 lipca)

Lata

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019*

Ogółem

16

4

9

7

3

547

810

265

 Tabela 2. Liczba zachorowań na WZW A na  terenie nadzorowanym  przez  poszczególnych Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych województwa śląskiego  w 2019 roku.

PSSE

1.01-31.07.2019

16.07-31.07.2019

PSSE

1.01-31.07.2019

16.07-31.07.2019

Bielsko–Biała

2

0

Lubliniec

2

0

Bytom

12

0

Myszków

24

1

Chorzów

1

0

Racibórz

2

0

Cieszyn

0

0

Ruda Śląska

2

0

Częstochowa

170

0

Rybnik

11

1

Dąbrowa Górnicza

4

0

Sosnowiec

1

0

Gliwice

3

0

Tychy

2

0

Jaworzno

5

0

Wodzisław Śląski

4

0

Katowice

15

2

Zawiercie

2

0

 

Kłobuck

3

0

 

Żywiec

0

0

Ogółem 265 (1.01-31.07.2019 r.), 4 (16.07-31.07.2019 r.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hospitalizacji w drugiej połowie lipca 2019 r. podlegały wszystkie cztery osoby chore.

Na terenie Polski od początku roku do końca lipca 2019 roku odnotowano 660 przypadków WZW A (878 zachorowań w tym samym okresie w roku 2018).

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (potocznie zwane żółtaczką pokarmową lub chorobą brudnych rąk) jest schorzeniem wywoływanym przez wirus A zapalenia wątroby (HAV). Ludzie są jedynym rezerwuarem tego wydalanego z kałem wirusa.

Do zakażenia może dojść poprzez:

₋ spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców) lub skażonej wody (podstawowa droga),

₋ kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce),

₋ kontakty seksualne (nie tylko analne), w tym przez bezpośredni kontakt oralno–analny, jak i poprzez kontakt oralny z częściami ciała oraz powierzchniami, na których znajduje się wirus.

Występują zarówno zachorowania pojedyncze jak i ogniska zakażeń (tj. co najmniej dwa przypadki powiązane epidemiologicznie). W 82 ogniskach odnotowanych w 2018 roku doszło łącznie do 233 zachorowań, natomiast w 29 odnotowanych dotychczas ogniskach w roku 2019 zachorowało 66 osób.

Podstawą w zapobieganiu zakażeniom jest przestrzeganie zasad higieny, także przy przygotowywaniu i spożywaniu posiłków. Brak jest specyficznego leczenia. Dostępna jest natomiast skuteczna szczepionka, która zgodnie z obowiązującym Programem Szczepień Ochronnych zalecana jest:

₋ osobom  wyjeżdżającym do krajów  o wysokiej i  pośredniej endemiczności zachorowań na WZW typu A

₋ osobom zatrudnionym przy produkcji i dystrybucji żywności, usuwaniu odpadów komunalnych i płynnych nieczystości oraz przy konserwacji urządzeń służących temu celowi dzieciom w wieku przedszkolnym, szkolnym oraz młodzieży, które nie chorowały na WZW typu A.

 

 Ulotka ŚPWIS dot.profilaktyki zakażeń wirusem HAV - pobierz

Galeria

  • Powiększ zdjęcie