Komunikat Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego - aktualna informacja

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
15 lutego 2019

w sprawie mięsa wołowego z uboju bydła, dla którego nie udokumentowano przeprowadzenia badania poubojowego.

W dniu  29 stycznia 2019 r., Główny Lekarz Weterynarii zamieścił informację typu NEWS w systemie RASFF na temat „uboju bydła, dla którego nie udokumentowano przeprowadzenia badania poubojowego”. Powyższa informacja w dniu 30 stycznia 2019 r. została przekazana przez Głównego Inspektora Sanitarnego m.in. do Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z poleceniem monitorowania procesu wycofywania z obrotu. Zgodnie z procedurą, informację przekazano do Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych woj. śląskiego, którzy podjęli stosowne działania. Ustalono, że zgodnie z listami dystrybucyjnymi na teren województwa śląskiego trafiło podejrzane mięso wołowe w ilości 204 kg i jego przetwory w ilości 962 sztuk. W tracie 105 kontroli, przeprowadzonych przez Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych ustalono,  że 144 kg mięsa i 962 sztuki przetworów zostało wycofane z obrotu.

Zgodnie z pismem Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 31 stycznia 2019 r, na terenie woj. śląskiego, pobrano do badań próby mięsa świeżego wołowego w opakowaniach jednostkowych, w kierunku oznaczenia obecności bakterii Salmonella orazproduktów z mięsa wołowego przeznaczonych do spożycia na surowo (tatar), w kierunku oznaczenia obecności bakterii Salmonella i Listeria monocytogenes. Pobrano w sumie 25 prób, w tym tatar wołowy – 10 próbek, stek z polędwicy wołowej – 5 próbek, mięso mielone wołowe – 10 próbek. Uzyskano następujące wyniki:

- mięso mielone oraz stek z polędwicy wołowej – na podstawie metody hodowlanej z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym, nie wykryto obecności Salmonella w 10g.,

- tatar wołowy  - na podstawie metody hodowlanej z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym, nie wykryto obecności Salmonella w 25g oraz obecności Listeria monocytogenes w 1g.

Przeprowadzone analizy wykazały, że produkty te nie stanowiły zagrożenia dla konsumentów.

 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie