Komunikat Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia 12 lutego 2019 r.

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
12 lutego 2019

w sprawie mięsa wołowego z uboju bydła, dla którego nie udokumentowano przeprowadzenia badania poubojowego.

W dniu  29.01.2019 r., Główny Lekarz Weterynarii zamieścił informację typu NEWS w systemie RAFSS na temat „uboju bydła, dla którego nie udokumentowano przeprowadzenia badania poubojowego”. Powyższa informacja w dniu 30 stycznia została przekazana przez Głównego Inspektora Sanitarnego m.in. do Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z poleceniem monitorowania procesu wycofywania z obrotu. Zgodnie z procedurą, informację przekazano do Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych woj. śląskiego, którzy podjęli stosowne działania. Ustalono, że zgodnie z listami dystrybucyjnymi do województwa śląskiego trafiło podejrzane mięso wołowe i jego przetwory w ilości 204 kg. W tracie 40 przeprowadzonych (do 12.02.2019 br.) kontroli przez Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych, ustalono,  że 140 kg mięsa i 962 sztuki przetworów zostało wycofane przez przedsiębiorców. Prowadzone jest postępowanie, zgodnie z pismem Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 31 stycznia 2019 r, ws. przeprowadzenia badań 25 próbek na terenie woj. śląskiego mięsa świeżego wołowego,  produktów z mięsa przewidzianych do spożycia na surowo (tatar, carpaccio) oraz innych produktów mięsnych, w kierunku obecności Salmonella i Listeria monocytogenes. Badania w trakcie.

RASFF – Krajowy System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności (Rapid Alert System for Food and Feed)


Galeria

  • Powiększ zdjęcie