Informacja dotycząca zwiększonej zachorowalności na wirusowe zapalenie wątroby typu A w woj. śląskim - aktualizacja X

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
18 stycznia 2018

W związku z dalszym dynamicznym wzrostem liczby przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A, Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny przekazuje informację dotyczącą zachorowalności na WZW A na terenie województwa śląskiego w latach 2014–2018.

 Tabela 1. Zachorowania za WZW A w województwie śląskim w latach 2012-2018*

(*dane za 2017 rok do 15 stycznia 2018)

Lata

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

Ogółem

16

4

9

7

3

545

37*

 

 Tabela 2. Liczba zachorowań na WZW A na  terenie nadzorowanym  przez  poszczególnych Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych województwa śląskiego  w 2017 i 2018 roku.

PSSE

1.01–31.12.2017

01.01-15.01.2018

PSSE

1.01-31.12.2017

01.01-15.01.2018

Bielsko – Biała

16

0

Lubliniec

6

1

Bytom

30

2

Myszków

3

0

Chorzów

12

0

Racibórz

0

0

Cieszyn

8

0

Ruda Śląska

24

0

Częstochowa

12

1

Rybnik

16

3

Dąbrowa Górnicza

56

7

Sosnowiec

226

12

Gliwice

26

1

Tychy

24

1

Jaworzno

19

2

Wodzisław Śląski

4

1

Katowice

53

1

Zawiercie

1

4

Kłobuck

6

0

Żywiec

3

1

Ogółem 545 (2017 r.), 37 (2018 r.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spośród wszystkich osób chorych hospitalizacji podlegało 512 (tj. 94%) w 2017 roku oraz 36 osób (tj. 97%) w pierwszych dwóch tygodniach 2018 roku.

Na terenie Polski w 2017 r. odnotowano 3072 przypadki WZW A. Dla porównania w analogicznym okresie w 2016 roku były to 35 przypadków. W pierwszej połowie stycznia 2018 odnotowano natomiast 124 przypadki WZW A (brak zachorowań w analogicznym okresie w roku 2017).

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (potocznie zwane żółtaczką pokarmową lub chorobą brudnych rąk) jest schorzeniem wywoływanym przez wirus A zapalenia wątroby (HAV). Ludzie są jedynym rezerwuarem tego wydalanego z kałem wirusa.

Do zakażenia może dojść poprzez:

₋ spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców) lub skażonej wody (podstawowa droga),

₋ kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce),

₋ kontakty seksualne (nie tylko analne), w tym przez bezpośredni kontakt oralno–analny, jak i poprzez kontakt oralny z częściami ciała oraz powierzchniami, na których znajduje się wirus.

Występują zarówno zachorowania pojedyncze jak i ogniska zakażeń (tj. co najmniej dwa przypadki powiązane epidemiologicznie). W 57 ogniskach odnotowanych w 2017 roku doszło łącznie do 139 zachorowań, natomiast w 5 odnotowanych dotychczas ogniskach w roku 2018 zachorowało 11 osób.

Podstawą w zapobieganiu zakażeniom jest przestrzeganie zasad higieny, także przy przygotowywaniu i spożywaniu posiłków. Brak jest specyficznego leczenia. Dostępna jest natomiast skuteczna szczepionka, która zgodnie z obowiązującym Programem Szczepień Ochronnych zalecana jest:

₋ osobom  wyjeżdżającym do krajów  o wysokiej i  pośredniej endemiczności zachorowań na WZW typu A

₋ osobom zatrudnionym przy produkcji i dystrybucji żywności, usuwaniu odpadów komunalnych i płynnych nieczystości oraz przy konserwacji urządzeń służących temu celowi dzieciom w wieku przedszkolnym, szkolnym oraz młodzieży, które nie chorowały na WZW typu A.

 

 Ulotka ŚPWIS dot.profilaktyki zakażeń wirusem HAV - pobierz

Galeria

  • Powiększ zdjęcie