Informacja dotycząca zwiększonej zachorowalności na wirusowe zapalenie wątroby typu A w woj. śląskim

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
20 lipca 2018

W związku z dalszym dynamicznym wzrostem liczby przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A, Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny przekazuje informację dotyczącą zachorowalności na WZW A na terenie województwa śląskiego w latach 2012–2018.

 Tabela 1. Zachorowania za WZW A w województwie śląskim w latach 2012-2018*

(*dane za 2018 rok do 15 lipca)

Lata

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

Ogółem

16

4

9

7

3

547

399*

 

 Tabela 2. Liczba zachorowań na WZW A na  terenie nadzorowanym  przez  poszczególnych Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych województwa śląskiego  w 2018 roku.

PSSE

1.01-15.07.2018

1.07-15.07.2018

PSSE

1.01-15.07.2018

1.07-15.07.2018

Bielsko – Biała

3

0

Lubliniec

3

0

Bytom

28

0

Myszków

2

 

0

Chorzów

7

0

Racibórz

0

0

Cieszyn

1

0

Ruda Śląska

7

0

Częstochowa

121

9

Rybnik

5

0

Dąbrowa Górnicza

33

0

Sosnowiec

106

2

Gliwice

5

0

Tychy

18

3

Jaworzno

8

0

Wodzisław Śląski

5

0

Katowice

21

0

Zawiercie

6

0

 

Kłobuck

15

0

 

Żywiec

5

0

Ogółem 399 (01.01-15.07.2018 r.), 14 (1.07-15.07.2018 r.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spośród wszystkich osób chorych w pierwszej połowie czerwca hospitalizacji podlegało 13 osób (tj. 93% chorych).

Na terenie Polski od początku roku do połowy czerwca 2018 odnotowano 864 przypadki WZW A (557 zachorowań w tym samym okresie w roku 2017).

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (potocznie zwane żółtaczką pokarmową lub chorobą brudnych rąk) jest schorzeniem wywoływanym przez wirus A zapalenia wątroby (HAV). Ludzie są jedynym rezerwuarem tego wydalanego z kałem wirusa.

Do zakażenia może dojść poprzez:

₋ spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców) lub skażonej wody (podstawowa droga),

₋ kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce),

₋ kontakty seksualne (nie tylko analne), w tym przez bezpośredni kontakt oralno–analny, jak i poprzez kontakt oralny z częściami ciała oraz powierzchniami, na których znajduje się wirus.

Występują zarówno zachorowania pojedyncze jak i ogniska zakażeń (tj. co najmniej dwa przypadki powiązane epidemiologicznie). W 59 ogniskach odnotowanych w 2017 roku doszło łącznie do 153 zachorowań, natomiast w 48 odnotowanych dotychczas ogniskach w roku 2018 zachorowały 144 osoby.

Podstawą w zapobieganiu zakażeniom jest przestrzeganie zasad higieny, także przy przygotowywaniu i spożywaniu posiłków. Brak jest specyficznego leczenia. Dostępna jest natomiast skuteczna szczepionka, która zgodnie z obowiązującym Programem Szczepień Ochronnych zalecana jest:

₋ osobom  wyjeżdżającym do krajów  o wysokiej i  pośredniej endemiczności zachorowań na WZW typu A

₋ osobom zatrudnionym przy produkcji i dystrybucji żywności, usuwaniu odpadów komunalnych i płynnych nieczystości oraz przy konserwacji urządzeń służących temu celowi dzieciom w wieku przedszkolnym, szkolnym oraz młodzieży, które nie chorowały na WZW typu A.

 

 Ulotka ŚPWIS dot.profilaktyki zakażeń wirusem HAV - pobierz

Galeria

  • Powiększ zdjęcie