Informacja dotycząca zwiększonej zachorowalności na wirusowe zapalenie wątroby typu A w woj. śląskim

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
18 czerwca 2019

W związku z dalszym dynamicznym wzrostem liczby przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A, Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny przekazuje informację dotyczącą zachorowalności na WZW A na terenie województwa śląskiego w latach 2012–2019.

 Tabela 1. Zachorowania na WZW A w województwie śląskim w latach 2012-2019*

(*dane za 2019 rok do 15 czerwca)

Lata

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

Ogółem

16

4

9

7

3

547

810

254

 

 Tabela 2. Liczba zachorowań na WZW A na  terenie nadzorowanym  przez  poszczególnych Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych województwa śląskiego  w 2019 roku.

PSSE

1.01-15.06.2019

01.06-15.06.2019

PSSE

1.01-15.06.2019

01.06-15.06.2019

Bielsko–Biała

2

0

Lubliniec

2

0

Bytom

12

0

Myszków

23

0

Chorzów

1

0

Racibórz

2

0

Cieszyn

0

0

Ruda Śląska

2

0

Częstochowa

166

0

Rybnik

9

0

Dąbrowa Górnicza

3

0

Sosnowiec

1

0

Gliwice

3

0

Tychy

2

0

Jaworzno

5

0

Wodzisław Śląski

4

0

Katowice

12

0

Zawiercie

2

1

 

Kłobuck

3

0

 

Żywiec

0

0

Ogółem 254 (1.01-15.06.2019 r.), 1 (01.06-15.06.2019 r.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedyna osoba chora wykazana w pierwszej połowie czerwca 2019 r. podlegała hospitalizacji.

Na terenie Polski od początku roku do połowy czerwca 2019 roku odnotowano 597 przypadków WZW A (809 zachorowań w tym samym okresie w roku 2018).

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (potocznie zwane żółtaczką pokarmową lub chorobą brudnych rąk) jest schorzeniem wywoływanym przez wirus A zapalenia wątroby (HAV). Ludzie są jedynym rezerwuarem tego wydalanego z kałem wirusa.

Do zakażenia może dojść poprzez:

₋ spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców) lub skażonej wody (podstawowa droga),

₋ kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce),

₋ kontakty seksualne (nie tylko analne), w tym przez bezpośredni kontakt oralno–analny, jak i poprzez kontakt oralny z częściami ciała oraz powierzchniami, na których znajduje się wirus.

Występują zarówno zachorowania pojedyncze jak i ogniska zakażeń (tj. co najmniej dwa przypadki powiązane epidemiologicznie). W 82 ogniskach odnotowanych w 2018 roku doszło łącznie do 233 zachorowań, natomiast w 29 odnotowanych dotychczas ogniskach w roku 2019 zachorowało 66 osób.

Podstawą w zapobieganiu zakażeniom jest przestrzeganie zasad higieny, także przy przygotowywaniu i spożywaniu posiłków. Brak jest specyficznego leczenia. Dostępna jest natomiast skuteczna szczepionka, która zgodnie z obowiązującym Programem Szczepień Ochronnych zalecana jest:

₋ osobom  wyjeżdżającym do krajów  o wysokiej i  pośredniej endemiczności zachorowań na WZW typu A

₋ osobom zatrudnionym przy produkcji i dystrybucji żywności, usuwaniu odpadów komunalnych i płynnych nieczystości oraz przy konserwacji urządzeń służących temu celowi dzieciom w wieku przedszkolnym, szkolnym oraz młodzieży, które nie chorowały na WZW typu A.

 

 Ulotka ŚPWIS dot.profilaktyki zakażeń wirusem HAV - pobierz

Galeria

  • Powiększ zdjęcie